Quantcast
Channel: Marte Hedenstad – NRK Filmpolitiet – alt om film, spill og tv-serier
Viewing all 1059 articles
Browse latest View live

Katteprinsen

$
0
0

Katteprinsen er en trivelig og lettbeint fortelling som tar oss med til en merkelig eventyrverden der katter går på to ben og snakker.

Oppfølgeren til Whisper of the Heart fra 1995 er ikke Studio Ghiblis beste tegnefilm, men det er en leken og fantasifull reise som passer godt for de litt mindre barna.

Og elsker du katter slik som undertegnede vil du kose deg med denne filmen.

Filmanmeldelse: «Min nabo Totoro» – Japansk animasjon på sitt beste!

Katta og halve kongeriket

Katteprinsen handler om jenta Haru som pådrar seg Kattekongerikets evige takknemlighet når hun redder katteprinsen Lune fra å bli påkjørt.

Som takk får hun prinsen og halve kongeriket, selv om hun på ingen måte vil ha det. Haru bortføres til Kattekongeriket for å bli gifta bort til prinsen, og må få hjelp av den magiske kattestatuen Baron Humbert von Gikkingen og den late og surmaga, men likevel hjertegode katten Muta for å prøve å komme tilbake menneskenes verden igjen.

Man må ikke ha sett Whisper of the Heart for å henge med i filmen. Baronen går igjen i begge filmene, men handlingen har ikke noe med det som skjer i den første å gjøre.

Haru får hjelp av Baronen når hun kommer i trøbbel med Kattekongeriket. (Foto: Arthaus).

Sympatisk heltinne

Som alltid i Studio Ghiblis tegnefilmer er det ingenting å utsette på animasjonen i Katteprinsen. Filmen er vakkert tegnet og drar meg rett inn i sitt univers.

Det er en eventyrlig fantasi og galskap i fortellingen som nesten går over i det surrealistiske, men som fungerer fint innen filmens rammer.

Haru er en sympatisk heltinne med glimt i øyet, som ofte har en kjapp kommentar på lur. Og artige figurer som Matu, Kattekongen og hoffkatta Natoru gjør at jeg koser meg gjennom filmen.

Filmanmeldelse: «Prinsesse Mononoke» – Et glitrende vakkert rop om naturvern.

Katteprinsen har mange artige rollefigurer, som for eksempel den grådige og litt dumme Kattekongen. (Foto: Arthaus).

Litt stiv oversettelse

Katteprinsen settes opp på kino med både norsk og original tale. Jeg har sett filmen med de norske stemmene som ble lagt da filmen ble lansert i Norge for første gang i 2005.

Haru har fått sin stemme av Siri Nilsen, mens Baronen er stemmelagt av Christoffer Staib. I tillegg er blant andre Kåre Conradi, Trond Brænne og Harald Heide-Steen jr. på rollelista.

Det står altså ikke på talentet på stemmefronten, men den norske oversettelsen kunne ha vært bedre. Språket fremstår tidvis som noe skriftlig og stivt, men reddes stort sett av de gode stemmene.

Når mørket faller kommer kattene frem. (Foto: Arthaus).

Enkelt, men underholdende eventyr

Katteprinsen er nok den beste Ghibli-filmen som ikke er laget av studioets nestorer Hayao Miyazaki og Isao Takahata, men den mangler nerven som kunne ha løftet den opp blant selskapets beste. Handlingen er også litt for enkel til at jeg lar meg bergta fullstendig.

Les også: Topp 5: Hayo Miyazaki

Eventyrets moral er at Haru må lære å være seg selv, men dette er noe som blir uttalt snarere enn vist gjennom handling.

Mens Haru er fanget i Kattekongeriket begynner hun sakte, men sikkert å forvandles til en katt. Baronen forteller henne at bare ved å være sikker på seg selv kan hun unngå å ende opp som musefanger selv. Det blir litt for enkelt til at det sitter skikkelig, og derfor mister fortellingen også noe av sin emosjonelle slagkraft.

Men Katteprinsen er likevel et underholdende eventyr. Og leter du etter en koselig film å se sammen med seksåringen er det bare å komme seg på kino.


Oldtidens Egypt gjør seg godt som spill

$
0
0
Men Assassin's Creed Origins gir deg for mye av det gamle.

The Punisher

$
0
0

Jon Bernthals The Punisher var det beste med sesong to av Daredevil. Nå er han tilbake som hovedrollen i sin egen serie, og dette er det beste jeg har sett fra Marvels serieunivers siden Jessica Jones i 2015.

The Punisher er knallhard, sår, morsom og trist, og har en historie som engasjerer hele veien.

Serien går i klisjéfella ved et par anledninger, men dette er jevnt over svært god underholdning som på ingen måte er for sarte sjeler.

Filmanmeldelse: «Lovløst land» – Barsk nordisk western.

Brutal vold

For du kan ikke ha en ømfintlig mage hvis du skal se The Punisher. Jeg er ganske immun mot blod og gørr på film, men serien har et par scener som var så brutale at jeg nesten ble kvalm – type The Mountain og The Viper i Game of Thrones-brutalt, for deg som har sett, og hørt(!) den skvisen.

The Punisher er imidlertid mer tilbakeholden med volden denne gangen, ikke i råhet, men i mengde. Der Frank Castle var på en rasende drapstokt i blodtåka i Daredevil, er han mer kontrollert denne gangen.

Han holder raseriet sitt stramt i nakkeskinnet, men når det endelig glipper er det en desto mer hardtslående straff som blir utdelt. Det er mer hender og kniv enn skytevåpen denne gangen. Volden er tett på – kroppslig og hemningsløs.

Ebon Moss-Bachrach spiller den karismatiske hackeren David Lieberman aka Micro. (Foto: Netflix).

Starter nytt hevntokt

Frank lever under nytt navn i New York. Han har kastet den skuddsikre vesten med den hvite hodeskallen og forsøker å komme seg videre i livet.

Men å drepe alle som var involverte i mordet på familien hans har ikke gjort savnet etter dem lettere å takle. Spøkelsene i livet hans er i høyeste grad til stede og Frank sliter med å leve når de er døde.

I Homeland Security forsøker samtidig agent Dinah Medani (Amber Rose Revah) å avsløre korrupsjon og krigsforbrytelser i forbindelse med drapet på en venn av henne i Afghanistan.

Bevisene leder i retning av den hemmelige spesialstyrken Frank var en del av. En video med inkriminerende innhold har blitt forsøkt begravd av mektige mennesker. Hackeren Micro (Ebon Moss-Bachrach) har forsøkt å publisere materialet, men har i likhet med Frank måttet spille død for å beskytte kone, barn og sitt eget liv.

Når overvåkeren Micro oppdager at Frank fortsatt er i live tar han kontakt for å få hjelp til å hvitvaske seg selv, samtidig som han gir Frank en grunn til å starte et nytt hevntokt.

Serieanmeldelse: «Godless S01» – Den beste serien fra ville vesten siden Deadwood.

Vi får flere tilbakeblikk til Afghanistan i The Punisher for å få et innblikk i hvorfor Frank har blitt som han er blitt. (Foto: Netflix).

Balanserer på kanten av klisjéstupet

Rollefigurene i serien er typer vi har møtt mange ganger før. Du har den eksentriske hackeren, den kalde etterforskeren som ikke tør slippe noen innpå seg, maktmannen som elsker å bli dominert, den sleske damebedåreren og dukkeføreren som trekker i trådene i bakgrunnen.

Den dysfunksjonelle helten/antihelten er jo også en arketyp vi har sett mye til på superheltfronten det siste tiåret. The Punisher tar i bruk en rekke antihelttroper og kunne derfor fort ha blitt bare enda en klisjé på den fronten.

Serieskaper Steve Lightfoot setter imidlertid rollen inn i en større sammenheng. Frank er ikke bare en fyr på hevntokt, han er en krigsveteran som er dypt skadet etter det han har opplevd.

Serien forsøker å være en kommentar på hva krig gjør med deg, og hvordan USA behandler sine veteraner, og jeg synes det fungerer.

Karen Page fra Daredevil-serien dukker også opp i The Punisher. (Foto: Netflix).

Perfekt for rollem

Det hjelper selvfølgelig også på at Jon Bernthal er strålende i rollen. Han er troverdig i alle nyansene av Franks følelsesliv.

Det ville blikket til Frank når raseriet setter inn er skremmende, den dype smerten i fjeset hans når han tenker på familien er hjerteskjærende, og lunheten i de lavmælte latteren hans når mennesket bak volden kommer til overflaten er varmende.

Bernthal er som skapt for rollen og han imponerer meg ved flere anledninger i løpet av serien.

Amber Rose Revah som Dinah Medani, og partneren hennes Sam Stein, spilt av Michael Nathanson. (Foto: Netflix).

Holder Marvel-universet på avstand

Etter Iron Fist og The Defenders har jeg begynt å bli lei Marvels TV-serier på Netflix. Derfor er det forfriskende at The Punisher har distansert seg noe fra resten av universet, det er så utrolig deilig å slippe mer fjas fra «The Hand»!

Ingen av de andre superheltene dukker opp denne gangen, de blir ikke omtalt, og Karen Page er den eneste rollefiguren utenom Frank som er hentet fra Daredevil.

Siden Frank ikke har superkrefter er dette heller ingen superhelthistorie. Dette er et actiondrama, ispedd en liten dose «buddycop»-humor, som låner fra etterforskningsserien i måten historien fortelles på.

Prins Caspian spiller Franks bestevenn Billy i The Punisher. (Foto: Netflix).

Krysser fingrene for mer

The Punisher er knallhard og god underholdning. Serien kunne har vært et par episoder kortere for å holde spenningsnivået oppe i enda større grad, men jeg henger med hele veien.

Med flere gode skuespillere på laget sammen med Bernthal er det lite som skurrer når det gjelder kjemi og dynamikk mellom rollefigurene.

I tillegg er lydbildet er rått, musikken hardtslående, og jeg legger ikke skjul på at det er dritkult når the Punisher endelig drar frem slegga i første episode, for å hamre litt rettferdighet inn i skallen på en drittsekk.

Uten at jeg har full innsikt i kulissene hos Netflix, sies det at the Punisher fikk sin egen TV-serie kun fordi fansen likte rollefiguren så godt i Daredevil. Selv var jeg blant dem som jublet da nyheten om Jon Bernthal som hovedrolle i egen TV-serie kom. Og når rulleteksten gikk over skjermen etter siste episode i The Punisher, satt jeg og krysset fingrene for at dette ikke er siste gangen vi ser Bernthal som hevneren i TV-ruta.

Knallhard underholdning

$
0
0
The Punisher er ikke for sarte sjeler!

Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta

$
0
0

Etter syv år er Stig Frode Henriksen og Jørn Tore Nilsen tilbake i en ny film om Kurt Josef Wagle og hans trofaste makker Rock Fjellstad. Da den første filmen Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa kom i 2010 ble den, som Kurt Josef selv ville sagt det, slakta som en selunge i Vestisen, men oppnådde kultstatus i etterkant.

Om oppfølgeren Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta vil oppnå samme status er for tidlig å si, men en ting er sikkert – nå må jeg nok frem med hakapiken igjen.

Filmen baserer seg på samme humor som forgjengeren, og selv om noen av de mange grovisene som serveres underveis er artige blir humoren stort sett for plump for min del.

Men elsket du originalen vil du nok like oppfølgeren også, for her får du en deilig blanding av pikk, spy og bæsj, samt et lite dryss nekrofili som topping.

Det tar ca ett minutt før kuken til Rock kommer på skjermen i Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta. (Foto: Tappeluft Pictures / Nordisk Film Distribusjon).

Sammensurium av groviser

Som i originalen er dette en tulledokumentar. Kurt Josef ønsker å dokumentere sin karriere som manager for den mindre begava Rock, som ved et mirakel har fått en spillejobb på Hurtigruta.

Der spiller også Kurt Josefs store idol Marion Ravn, men når hun på mystisk vis ender opp dau under konserten begynner jakten etter morderen på båten.

Herfra og ut blir vi servert et sammensurium av groviser og generelt mye kukprat mens en rimelig tynn spøkelseshistorie utspiller seg.

Ikke særlig bra

Men går du på kino for å se Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta, er det ikke for en dypt engasjerende handling, men for alt tøyset og fjaset som utspiller seg på skjermen.

Det ser ut som om Stig Frode Henriksen, Tommy Wirkola og Co. har hatt det utrolig artig mens de har laget denne filmen, som egentlig er et rent overskuddsprosjekt.

At de har hatt det artig med at Kurt Josef fortsatt er i fornektelse om at sønnen er homo, at han ikke sier nei takk til et dødt ligg så lenge dama er fin nok, at Rock Fjellstad har verdens største kuk men ikke aner hvordan han skal bruke den, og at Marion Ravn er tidenes største drittkjærring – så betyr ikke det at humoren er bra.

Kjempedildo som kors er selvfølgelig kjempemorsomt. (Foto: Tappeluft Pictures / Nordisk Film Distribusjon).

Grovt for grovhetens skyld

Ved et par anledninger ble mengden av bannskap og grovhet så enorm at jeg måtte humre et bjeff, og av og til liker jeg parodien på den stereotypiske fiskeren fra nord som Stig Frode Henriksen gjør med Kurt Josef. Han har noen fakter og vendinger som er artige.

I tillegg var Maria Bock litt morsom som rappkjefta maskinist på båten, også var det bittelitt gøy med Marion Ravn som en superbitchy variant av seg selv.

Men stort sett ble det bare grovt for grovhetens skyld, uten at det var nevneverdig morsomt. Nå er jeg riktignok av den litt pripne sorten som ikke synes bæsj i kjeften er så kjempegøy da, og der er vi jo alle forskjellige.

Og har du den typen humor der du flirer mer jo drøyere det blir, så kommer du nok til å digge Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta.

Ikke morsomt bare fordi det er grovt

$
0
0
Mye kuk hjelper ikke Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta.

Ode

$
0
0

Skaperne av Grow Home og Grow Up er ute med et nytt spill gjennom Ubisofts «indiesatsning».

Spillet Ode er mer eksperimentelt enn det denne utviklergruppa har gjort tidligere, og resultatet er en avslappende opplevelse der musikken er i fokus.

Spillanmeldelse: «Grow Up» – Et artig og sjarmerende lite spill.

Fyll verdenen med musikk

Du spiller Joy, en søt liten blob, som kan minne om de stjernelignende Luma-vesnene fra Super Mario Galaxy.

Målet til Joy er å lage musikk i en verden der musikken er borte. Du må plukke opp baller med energi du finner rundt omkring og mate dem til noen vesner som ser ut som bjørnedyr. Når et visst antall bjørnedyr er matet aktiveres et slags blobaktig tårn som begynner å spille musikk.

Når du har aktivert tre slike tårn er brettet fylt med lyd og du kan gå videre til neste brett.

Disse grønne skapningene må mates med energiballer for å aktivere tårnene som spiller musikk i Ode. (Foto: Ubisoft).

Spillverdenen er et instrument

Ode er i liten grad bygd som et spill. Det er for eksempel ingen teller som sier hvor mange energiballer du har, eller hvor mange prosent av spillbrettet som er fullført. Det er så lite spillmekanikk her at jeg nesten skvatt da jeg fikk min første «achievement».

Jeg er en spiller som vanligvis vil plukke opp absolutt alt og fullføre absolutt alt, så det tok litt tid før jeg klarte å slippe skuldrene ned og ikke bry meg så mye om å saumfare spillverdenen for hver minste lille ting.

Men da jeg gjorde det og heller lot meg forføre av musikken jeg skapte hver gang jeg dultet borti noe, så ble spillopplevelsen noe annet.

I Ode er nemlig alle elementene i spillverdenen et instrument. Enten det er en sopp, gress, en stein eller noe annet du kommer borti, så lager det lyd. Det er fascinerende å gå gjennom brettene og skape en kakafoni av trommer, cymbaler, bass og blåseinstrumenter.

Spillverden er som ditt eget personlige orkester, du lager lyden, men om det er så fryktelig fint er en annen sak.

Spillanmeldelse: «The Witnes» – Et fascinerende, vakkert og vanskelig puslespill.

Joy kan bade i forskjellige farger for å få ulike egenskaper i Ode. (Foto: Journalistens skjermdump, Ubisoft).

En meditativ opplevelse

Ved å bade i vann med forskjellige farger kan Joy gi seg selv og energiballene ulike egenskaper. Bader du i grønt vann stables for eksempel energiballene oppå hverandre slik at Joy kan nå opp til høyder, ved rødt vann ruller Joy og ballene seg sammen til et jul som kan rulle fort, og hopper du i blått vann kan Joy sveve når hun hopper. Dette låner variasjon til spillet på en god måte.

Det tar ikke mange timene å komme seg gjennom Ode, men med det innholdet som spillet har i dag er det akkurat passe langt.

Det er noe fint og nesten meditativt med å utforske brettene, og det er spesielt å gå fra stillhet til et brett fylt med avslappende chillout-musikk.

Hadde spillet vært noe særlig lenger hadde det blitt noe kjedelig for min del, for selv om det er variasjon i hvordan du skal aktivere musikken i hvert brett, så blir det noe repeterende likevel.

Men som en eksperimentell opplevelse og avslappingsøvelse er Ode en fin liten sak. Dette er for de spesielt interesserte, men absolutt verdt å bruke en ettermiddag på.

En eksperimentell musikkopplevelse

$
0
0
Ode er et avslappende spill for de spesielt interesserte.

The Marvelous Mrs. Maisel S01

$
0
0

The Marvelous Mrs. Maisel er en positiv overraskelse i vintermørket. Serien tar oss med til standup-scenen i New York på 50-tallet og innehar en av de mest sjarmerende hovedrollene på skjermen i år.

Serieskaper Amy Sherman-Palladino (Gilmore Girls) har laget en lun fortelling med snert, som jeg virkelig koste meg med gjennom de åtte episodene i sesongen.

The Marvelous Mrs. Maisel er rett og slett skikkelig trivelig.

Serieanmeldelse: «Gilmore Girls: A Year in the Life» – Et hyggelig gjensyn med en smårusten gjeng.

Drita husmor med mikrofon

Miriam “Midge” Maisel (Rachel Brosnahan), lever et perfekt liv på the Upper West Side i New York. Hun kommer fra en rik jødisk familie, er gift med Joel, som også kommer fra en rik jødisk familie. De har to barn – én gutt og én jente – og anklene hennes er tynnere enn leggene hennes, takk Gud.

Midge er perfeksjonist og kontrollfrik, men lever likevel i sus og dus helt til sjokket en dag treffer henne som et smekk i trynet – Joel forlater henne til fordel for den yngre sekretæren sin.

Full som en bryggesjauer havner Midge på Joels faste pub, der han har gjort noen spede forsøk på standup. Iført nattkjole snubler hun seg opp på scenen, griper mikrofonen og lirer av seg noen fraser om hvilken jævel mannen hennes er, publikum elsker det og Midge blir oppdaga av pubbens bookingansvarlig Susie (Alex Borstein).

Et levende New York

The Marvelous Mrs. Maisel har en fin 50-tallskoloritt som entusiaster av tiåret kommer til å elske, ikke minst hvis du er glad i mote.

Miriam og moren har en fabelaktig garderobe med tidsriktige kjoler, kåper og tilbehør. Forfengelige Midge sparer ikke på noe når hun pynter seg, og det er en fryd å se så mye flotte stoffer, farger og fasonger.

Handlingen finner sted i 1958, ikke langt unna perioden vi så i første sesong av Mad Men, men der Don Drapers New York var kaldt og trist, er Miriams New York et levende og fargerikt sted fullt av muligheter.

The Marvelous Mrs. Maisel gir meg en smak av Broadway i hvordan byen skildres og ikke minst akkompagneres av musikallåter, storbandmusikk og jazz.

Serieanmeldelse: «Mad Men» – Velkledd, velspilt og veldig bra.

Tony Shalhoub og Marin Hinkle spiller Miriams foreldre i The Marvelous Mrs. Maisel. (Foto: Amazon Prime Video).

Stereotypier og klisjeer

Amy Sherman-Palladino henter inspirasjon fra sine jødiske røtter til serien og spiller på vante stereotypier om rike jøder. Familielivet kan tidvis bli litt for karikert, men det er også mange fine nyanser her.

Samspillet mellom Miriams mor og far, spilt av Marin Hinkle (Two and a Half Men) og Tony Shalhoub (Monk), er gøy å følge utviklingen på, og faren Abe var spesielt en figur jeg likte å bli bedre kjent med. Han fremstår som en noe nevrotisk mann med et stort ego, men har også myke og artige sider vi får oppdage underveis.

Selve plottet for handlingen er en klisjé i seg selv, mannen som forlater kona for den yngre sekretæren har vi alle sett før. Men klisjeer har blitt det for en grunn, og fortellingen virker troverdig i tiden serien foregår i.

The Marvelous Mrs. Maisel har en strålende 50-tallskoloritt. (Foto: Amazon Prime Video).

Svinger skikkelig

Siden serien handler om komikere på 50-tallet er det ikke akkurat banebrytende humor som serveres i The Marvelous Mrs. Maisel. Midge sine sett er ikke hysterisk morsomme, men jeg ble ordentlig underholdt og lo mye i løpet av serien.

Midge er ikke basert på en virkelig person, men i løpet av sesongen dukker det opp ekte navn fra 50-tallets standupscene, og serien gir oss et spennende innblikk i hvordan politiet hanket inn komikere for dårlig oppførsel hvis de ble for drøye på scenen, og såkalte «party records», opptak av “usømmelige” komikersett som ble solgt under bordet.

Det er en spennende verden, men de første to episodene av sesongen er litt treige. Rollefigurer og plott skal etableres og det tar derfor litt tid før serien kommer ordentlig i gang.

Men når den først kommer i gang så svinger det virkelig. Gjerne til toner fra Peggy Lee, Anthony Newley eller Barbra Streisand.

Filmanmeldelse: «La La Land» – Et musikalsk drømmeri som man lett kan la seg rive med av.

Alex Borstein og Rachel Brosnahan i The Marvelous Mrs. Maisel. (Foto: Amazon Prime Video).

Forelsket i Midge

Etter hvert som vi blir kjent med Miriam blir serien en fryd å se. Hun er skarp, vittig, selvopptatt, selvoppofrende, frekk, pertentlig og utrolig sjarmerende.

Rachel Brosnahan gjør sin første hovedrolle med Midge, og etter denne opptredenen kan jeg garantere deg at det ikke blir hennes siste. Brosnahan er perfekt i rollen, hun har upåklagelig komisk timing og er troverdig i alle ledd selv om det er en ganske outrert rollefigur hun spiller.

Alex Borstein er også fin i rollen som Susie, som etter hvert blir manager for Midge. Hennes røffe fremtoning er en fin kontrast til Miriam, og den gode kjemien og timingen de har sammen gjør mange gode scener i sesongen.

The Marvelous Mrs. Maisel er lettsett og bingevennlig, men vær obs – det er tross alt skaperen av Gilmore Girls som har laget dette. Så hvis du blir sliten av vittige rollefigurer som snakker fort og mye, så bør du kanskje dosere ut The Marvelous Mrs. Maisel i porsjoner.

Men jeg er fullstendig forelsket i Brosnahans Midge og angrer allerede på at jeg så hele sesongen i ett smekk og dermed ikke har flere episoder å kose meg med.

En herlig og sprudlende serie

$
0
0
The Marvelous Mrs. Maisel tar oss med til standup-scenen på 50-tallet.

Winter is coming – og den kan bli lang

$
0
0

«Winter is coming». Siden den første sesongen av Game of Thrones kom 2011 har disse ordene poppa opp i sosiale medier så fort den første snøen har falt. Du har garantert sett det, en snap av snø som faller og en ivrig fyr som roper “winter’s coming!” Eller ei bilrute der teksten er skrevet i rimet.

Anmeldelse: «Game of Thrones S07» – En ujevn sesong med store høydepunkter.

Men nå er faktisk vinteren her, både i Norge og i Westeros. Der vår vinter vil begynne å smelte bort i mars en gang, så kan imidlertid kulda i Westeros bli langvarig.

For i George R.R. Martins univers kan årstidene vare i årevis. I Westeros går det historier om vintre som har vart i en generasjon, og Maestre har dokumentert vintre på både ett, to år og fem år.

Thousands of years ago, there came a night that lasted a generation. Kings froze to death in their castles, same as the shepherds in their huts; and women smothered their babies rather than see them starve, and wept, and felt the tears freeze on their cheeks…
Old Nan til Bran Stark

Er det vitenskapelig mulig?

Noe av det som er mest fascinerende med årstidene i Game of Thrones er ikke bare det at vinteren kan være så lang, men at den har ulik lengde. Hvordan går det an? Er det en fortrollet, magisk vinter som i Narnia, eller finnes det faktisk en reell forklaring? Som NRKs faste Game of Thrones-anmelder er dette noe jeg har lurt mye på.

Det enkle svaret på hvordan dette er mulig er selvfølgelig at Westeros er et fiktivt kontinent i en fiktiv verden spunnet ut av hodet på forfatter George R.R. Martin. Men for å faktisk finne de vitenskapelige reglene for dette universet har jeg hanka inn vitenskapsjournalist og Game of Thrones-entusiast Erlend Lånke Solbu.

– Erlend, må årstidenes varierende lengde i Martins univers forklares med magi, eller kan det være en naturlig, vitenskapelig forklaring på fenomenet?

– Ja det gjør det faktisk, Marte! La meg forklare:

Hvis vi forutsetter at Westeros og Essos er kontinenter på en planet som er underlagt de samme fysiske lover som vår planet, vil årstidene i utgangspunktet bestemmes av avstand til sola og planetens aksehelning. Aksehelninga er planetens vinkel mot sola, når Jorda går i bane rundt vår sol peker ikke Nordpolen rett opp og Sydpolen rett ned. Den skrår litt, og dermed er det sommer i Norge når den nordlige halvkule heller mot Sola, mens det er sommer i Australia et halvt år etter, når den sørlige halvkula er nærmest.

Jorda går heller ikke i en perfekt sirkel rundt Sola, men i en elliptisk bane. Jorda er nærmere Sola i desember enn i juni, dermed er det større forskjell på årstidene i nord.

Jada, vi vet at du vet at det er sommer i Australia når det er vinter her, men sånn ser altså jordas bane og vinkel mot sola ut. (Foto: Colourbox).

Men kan vi på noe vis få fysikken vi kjenner til fra vår verden til å gå opp med sommer/vinter-kaoset på GoT-planeten? Her har mange forslag blitt fremma, for så å bli like kjapt forkasta. Ethan Siegel i Forbes har lansert den løsninga som kanskje virker mest plausibel, at vi må se til Plutos ytre måner.

Kan være en dobbelplanet

Omkretsen til Plutos innerste måne, Charon, er halvparten av moderplaneten. En svær måne, altså – hadde den vært litt større hadde de blitt kalt dobbeltplaneter.

Konsekvensen av det er at barysenteret, det samla tyngdepunktet for Pluto-Charon-systemet, er på utsida av det største objektet, de går altså i bane rundt et punkt mellom de to. Vår måne er til sammenligning så mye mindre enn Jorda at vårt systems barysenter er relativt nært Jordas sentrum.

Siden de fire månene utenfor Pluto-Charon i så stor grad må forholde seg til gravitasjonen til to forskjellige himmellegemer, går de i letter kaotiske baner med uforutsigbare årstider. Men de er alt for små til å romme Westeros, Essos og det tredje kontinentet Sothoryos.

Men vi kan tenke oss en oppskalert variant, et dobbelplanetsystem med en gasskjempe og ei superjord, med en måne så stor at både Westeros, Essos og Sothoryos får plass. Denne månen kunne ha rotert sånn at den hadde hatt natt og dag, men aksehelninga ville vært helt uforutsigbar. Derfor hadde det vært umulig å forutse årstidene.

En Golfstrøm på avveie?

Fysiker Bjørn Hallvard Samset synes Game of Thrones er fantastisk fantasy og har, ikke overraskende, spekulert på dette med årstider selv. Han har kommet til omtrent samme konklusjon som Ethan Siegel, og i tillegg lanserer han fire alternative forklaringer:

  1. I prinsippet kunne man også hatt en ustabil geologi. Hva om det lakk opp geoterm varme i større grad enn det gjør på jorda? Ingen av områdene vi får se i Westeros virker særlig vulkanske, men det kunne vært ute i havet. I så fall kunne sesongene vært styrt av havvarmen, slik klimaet i Norge påvirkes av Golfstrømmen. En annen, relatert mulighet er at det finnes store svingninger i nettopp havstrømmene rundt Westeros. Dette kan også skape de uforutsigbare sesongene.
  2. Kanskje det finnes et annet kontinent som har mye vulkansk aktivitet, og hvor det blåser av en diger vulkan en gang hvert 10–20 år? I så fall vil det kunne skape en vinter, som passer med mønsteret. I prinsippet ville vi da også sett fine røde solnedganger, men det kan det være at George R.R. Martin bare glemte å skrive om.
  3. Det kan også være at planeten som Westeros ligger på, ligger i et område med mye kosmisk støv. Hvis hele solsystemet deres beveger seg inn og ut av støvområder, kan det ha samme effekt som den ustabile banen som beskrives i tidligere nevnte Forbes-artikkel.
  4. Platetektonikk er en siste mulighet. Nå vet vi at Westeros har en klart definert «nord» der det alltid er kaldt, så kontinentet kan ikke flyte veldig fritt, men det kunne være at det faktisk ikke ligger helt rolig i forhold til planetens bane. Igjen ville vi tro at folkene ville merket dette siden solbanen ville forandret seg over tid, men hvem vet hva Maestrene i Westeros har oversikt over og som George R.R. Martin bare ikke nevner?

Slik ser kartet over TV-serieversjonen av kontinentene Westeros og Essos ut. Kanskje de rett og slett ikke ligger helt rolig i forhold til planetens bane? (Foto: HBO).

Ikke bare fantasi

– Okey, binærplanetsystem ja, det hørtes veldig fancy og troverdig ut. Nå kommer jeg til å bli skuffa hvis det faktisk viser seg at den lange vinteren faktisk bare er magi likevel! Men det er jo ikke bare været det er interessant å ta en titt på i Game of Thrones-universet. Er det andre ting fra GoT som kanskje virker som ren fantasi, men som faktisk kan være ekte, Erlend?

– Ja, wildfire kan muligens være et eksempel på det.

Wildfire kan nemlig fort være inspirert av løpeild, et våpen det bysantinske riket brukte med stort hell fra det sjuende århundre og utover. Det var særlig effektivt i sjøslag, i og med at det brant på vann.

Problemet er bare at vi ikke vet hva løpeild var lagd av. Det har vært spekulert i ingredienser som for eksempel harpiks, kalsiumoksid, nafta og svovel, men kunnskapen om hvordan det faktisk ble fremstilt gikk tapt en gang mot slutten av middelalderen.

Morten Karlsen, kjemiker ved St. Olavs Hospital og fast inventar i TV-programmet Ikke gjør dette hjemme, har ikke sett Game of Thrones, men etter å ha sett en snutt av Slaget i Blackwater Bay holder han en knapp på at wildfire kan være noe som ligner på klortrifluorid, et stoff som ble utvikla av tyskerne på tredvetallet.

– Det brenner seg gjennom betong, og antenner alt det kommer i kontakt med. Men det var rett og slett for farlig og ustabilt, selv for nazistene. De fant ikke gode nok metoder for produksjon og lagring, forklarer Karlsen.

I slaget ved Blackwater Bay brukte Tyrion wildfire for å sette fyr på bukta og skipene i den. (Foto: HBO Nordic).

Drager kunne ha eksistert

– Men hva med drager, Erlend? Det går vel ikke an? Kunne Drogon faktisk ha levd i virkeligheten?

– Muligens, hvis evolusjonen hadde tatt en litt annen vri.

At vi har de dyreartene vi har på jorda er jo et resultat av evolusjon og en endeløs rekke tilfeldigheter. Klima og naturfenomener har åpna og lukka økologiske nisjer, og hadde vi for eksempel trukket fra et svært vulkanutbrudd på et tidspunkt, og lagt til et enormt gammaglimt på et annet tidspunkt, kunne ting ha sett helt annerledes ut.

Så hvor usannsynlig er egentlig drager? Zoolog Torfinn Ørmen, kan fortelle at det en gang fantes en liten dinosaur med flaggermuslignende vinger, Yi qi, som var på størrelse med en trost.

– Hvis den og de andre i samme familie ikke hadde måttet konkurrere med flyveøgler og fugler kunne de godt fått en lang evolusjonshistorie. De ville sannsynligvis fortsatt vært så små at de kunne klart seg da Chicxulub-asteroiden traff Jorda, og ytterlige 65 millioner år med evolusjon kunne gitt oss noe veldig dragelignende, selv om de neppe hadde blitt så svære som Daenerys’ drager.

Ildsprutinga er derimot vanskeligere å tenke seg ei god forklaring på. Men likevel ikke umulig, sier Ørmen.

– Det kan være noe fancy kjemi. Veldig modifiserte spyttkjertler som enten sprøyter ut to forskjellige stoffer som tar fyr når de blandes, eller et stoff som antenner i kontakt med oksygen. Begge deler er teoretisk mulig.

Drager er faktisk ikke så usannsynlig som man skulle tro! Selv om de kanskje ikke hadde blitt så store som Drogon. (Foto: HBO Nordic).

Genredigerte drager

Evolusjon har resultert i ufattelig mange snedige og imponerende arter, men la oss være ærlig – den jobber ganske tregt. I 2017 trenger vi strengt tatt ikke å vente på at tilfeldige mutasjoner og naturlig seleksjon skal gjøre jobben.

Så lenge vi ser bort fra alt som har med etikk å gjøre, kan vi lage nye arter ved hjelp av CRISPR.

CRISPR er, kort forklart, en genredigeringsteknologi som gjør det forholdsvis enkelt å gjøre målretta endringer i DNA, vi kan både fjerne og bytte ut gener. Sigrid Bratlie, som er molekylærbiolog, forteller at det er mulig med å ende opp med noe som ligner på en drage så lenge vi har informasjon om hvilke gener som må endres.

– Vi vet etter hvert ganske mye om hvilke gener som påvirker utvikling, blant annet av vinger, for eksempel i fugler og flaggermus. Dersom man kan skrive om genene i for eksempel en komodovaran til å lage vinger, blir det fort noe drageaktig, forklarer Bratlie.

Ildsprut blir verre å genredigere seg fram til, men Bratlie foreslår en mekanisk flammekaster som kan kobles opp til enten dragen eller eierens hjerne via brain-computer interface-teknologi.

– Det er utrolig hvor mye man får til å styre ved hjelp av avlesning av hjerneaktivitet nå.

Komodovaranen er det nærmeste vi kommer drager på jorda i dag. (Foto: Bay Ismoya, NTB Scanpix).

Men hva med dragebarn?

Når vi først prater om drager må vi ta en runde på det med reproduksjon. Etter at Viserion ble zombiefiksert i slutten av forrige sesong blir det Drogon og Rhaegals ansvar å føre arten videre. I Game of Thrones-universet kan drager skifte kjønn litt som de vil, så foreløpig er det ingen fare. Men hva om en til skulle dø?

Det nærmeste vi kommer drager på Jorda er nok komodovaraner, de kalles til og med «komodo dragons» på engelsk. Og de kan rett og slett forplante seg på egen hånd.

Mens menneskekjønn blir bestemt av X- og Y-kromosomer – XX for jenter og XY for gutter – er det Z- og W-kromosomer som styrer for komodovaranene. ZZ for gutter, ZW for jenter. Et ikkebefrukta egg får enten et Z- eller et W-kromosom fra komodomor, og vanligvis bidrar også en komodofar med et Z-kromosom, dermed blir noen barn komodogutter, og noen komodojenter.

Men uten en tilgjengelig far kan mor gjøre jobben selv, da dobler hun bare kromosomet i det ubefrukta egget – Z blir til ZZ, altså en gutt, mens W blir til WW, og utvikles ikke videre. Dermed kan en komodohunn i teorien svømme over til ei ny øy, jomfruføde noen guttebarn, få barn på naturlig vis med guttene sine, og starte en ny koloni.

Så om Drogon eller Rhaegal skulle ta kvelden kan dragefans håpe at de har mer til felles med Komodo dragons enn bare navnet. Og skulle begge dø kan vi satse på at noen har flere drageegg på lur, Daenerys drager klekka jo først etter 150 år, så dette er en art som er hardfør i fosterstadiet.

Arrested embryonic development er en mekanisme vi kjenner til i vår verden også, uklekka reptiler kan ta en pause i utviklinga og vente på mer fordelaktige forhold. Dette skjer som oftest med egg med tykt skall som ikke har fått særlig mye oppmerksomhet fra foreldrene. Og for ordens skyld, vi vet ikke om tilfeller der pausen har vart i 150 år, men ett år er relativt vanlig.

Daenerys sine forsteinede egg klekker etter at hun brente dem, Khal Drogo, heksa Mirri Maz Duur og seg selv på bålet. (Foto: HBO Nordic).

Bra broren til Daenerys døde

Det er lite sannsynlig at Daenerys vil reagere om en av dragene hennes skulle bli nødt til å forplante seg med sine egne barn for å føre slekta videre, der i gården har innavl vært regel heller enn unntak. Og selv om hun ikke akkurat fremstår som en person som har vært veldig uheldig med genene hun har fått tildelt, er det kanskje like greit at hun ikke har noen brødre igjen å få barn med.

Sigrid Bratlie forklarer at mennesker i snitt er bærere av én til tre mutasjoner som gir alvorlige sykdommer hvis den arves fra både mor og far. Dermed blir sjansen for at dette skal skje langt høyere hvis to søsken, som ofte har mye av den samme genetikken, får barn.

Det er i tillegg smart å finne en partner som har ulikt immunforsvar fra en selv, sånn at barna skal få en variert kombinasjon, og da kan det være lurt å lete på utsida av søskenflokken.

Vi har noen eksempler på hvor galt det kan gå, det mest kjente er kanskje Karl II av Spania.

Stakkars Karl var et resultat av 16 generasjoner med innavl, og var av flere årsaker ikke spesielt godt egna til å styre et rike da han ble konge av Spania i 1665.

Først og fremst fordi han var mentalt og fysisk utviklingshemma, og det hjalp heller ikke at han var fire år på det tidspunktet.

Karl lærte så vidt å gå som åtteåring, kunne nesten ikke prate på grunn av problemer med kjeven, og hadde epilepsi. Da han døde som 38-åring skal han ha vært lam, døv, blind og tannløs. I tillegg var han impotent, så Habsburg-slekta døde ut med han.

På den tida trodde man at grunnen til Karls problemer var at han var forheksa, men dagens genetikere vil muligens helle mot at systematisk innavl hadde minst like mye å si.

Stakkars Karl II av Spania kom ikke så heldig ut av det. (Foto: Carlos II el hechizado, Juan Carreño de Miranda, Kunsthistorisches Museum).

Direwolves er virkelige

– Jeg tipper innavl også er noe av grunnen til at Joffrey var en så stor dritt! Men Erlend, nå har du fortalt meg at drager faktisk kunne ha funnes, jeg skal lett ordne meg en genredigert drage når jeg blir rik, men hva med direwolves? Kunne det ha eksistert dritsvære ulver?

– Det har faktisk gjort nettopp det. Dire wolves, Canis dirus, har eksistert i virkeligheten.

Skrekkulven, som den heter på norsk, døde ut for omtrent 10.000 år siden, etter å ha levd i Amerika i hundretusenvis av år. Den er ikke forfar til noen av dagens ulvearter, men sameksisterte med vanlig ulv, canis lupus, i Nord-Amerika.

Torfinn Ørmen forteller at størrelsen på skrekkulvene i Westeros sannsynligvis er ganske korrekt, men at de nok var enda mer grovbygde.

– Lengden på snuten er kanskje riktig, men i virkeligheten var den bredere. Panna var også bredere, og den kan ha hatt større avstand mellom øynene.

Valpene Stark-søsknene finner har forskjellige farger, noe Ørmen tror hadde vært usannsynlig for et valpekull med skrekkulver født på Jorda.

– Vi vet ingenting om pelsfargen, men det eneste ville hundedyret med så stor variasjon i dag er den nordøstamerikanske skogsulven som varierer fra lys grå til svart på grunn av en gammel kryssing med indianernes tamhunder.

Direwolf Nymeria som fullvoksen i sesong seks av Game of Thrones. (Foto: HBO Nordic).

Kjemper er det verre med

For 150 år siden var norske menn i snitt 169 centimeter høye. I dag er tallet omtrent 180. Det er lite trolig at gjennomsnitthøyden fortsetter å øke i samme tempo, men vi kan prøve oss med samme tankespinn som vi gjorde med drager – hvis ting hadde gått annerledes, kunne vi endt opp med fire meter høye mennesker? Torfinn Ørmen er usikker.

– Kroppsbygningen vår begynner å lage trøbbel når vi nærmer oss to meter, men GoT-kjempene har andre proporsjoner, tilsynelatende ganske lange bein, og det kan fungere bedre med en sånn høyde.

Litt av problemet er at dobbel høyde ikke betyr dobbel vekt, i og med at vi er tredimensjonale vesen vil massen øke langt mer enn høyden.

– Men kanskje er føttene deres bedre konstruert for stor vekt enn det våre er. Tyngdepunktet må i hvert fall være plassert annerledes, våre føtter ville brutt sammen ved den vekta, vi ville blitt plattfot.

Men hva med CRISPR og genredigering? «Ikke utenkelig», sier Bratlie. Den høyeste mannen som har levd var 272 centimeter som følge av unormal produksjon av veksthormoner.

– Sett bort fra alt som heter medisinsk risiko og etikk kunne man gjort ganske mye med genetikken for å få enda kraftigere effekt av veksthormoner.

Du vil ikke tro hva denne taglormen og the Knight King har til felles. (Foto: CC BY-SA 2.0: Alastair Rae / HBO).

Vi har «zombier» på Jorda

Vi har god nok kontroll på hva som rører seg ved Jordas poler til å fastslå, med rimelig sikkerhet, at wights – døde kropper som er gjenopplivet av white walkers – ikke finnes i virkeligheten. Men vi finner zombier i naturen, i hvert fall i den litt utvida varianten av begrepet. Disse er ikke styrt av white walkers, men av parasitter.

– Det er mange eksempler på at en parasitt kan manipulere atferden til verten. All manipulering av atferd går på å skaffe parasitten en fordel gjennom økt sjanse til å formere seg, så innenfor de grensene kan man tenke seg mye forskjellig grotesk avvikende atferd, forteller Frode Ødegaard, biolog og insektekspert.

Ta taglormen som et eksempel, den kan bare formere seg hvis den er i vann. Når den er pur ung finner den seg ei gresshoppe å bore seg inn i. Den vokser seg stor og sterk i gresshoppas fordøyelseskanal, og blir der til den blir kjønnsmoden. Da frigjør den et protein som gjør at gresshoppa får en uimotståelig trang til å oppsøke vann. Gresshoppa drukner, og taglormen får reprodusert seg.

Vi kan altså tenke oss at en eller annen parasitt lever nord for Veggen, og angriper døde mennesker og dyr. Men denne forklaringsmodellen gir dessverre ikke svar på hvordan white walkers da må kontrollere disse parasittene på et eller annet vis.

– Herregud, zombier finnes, da kan jo alt skje da, Erlend!

– Ikke akkurat. I sesong to føder for eksempel Melisandre en skygge med Stannis sitt fjes, og denne skyggen dreper Renly. Her må vi bare skuffe alle som synes dette virker som en grei måte å ta livet av folk uten å gjøre jobben selv, det er lite som tyder på at dette går an i virkeligheten.

– Men hvis både drager, zombier og driewolves er plausibelt?

– Nei, Marte.

– Men hvis til og med wildfire er ekte?

– Nei.

2017: Årets beste TV-serier

$
0
0

Serieåret 2017 har vært en lang sofafest med kvalitetsserier fra både inn- og utland.

I et år hvor store fanfavoritter som Pretty Little Liars, Teen Wolf og The Vampire Diaries alle har lagt inn årene, er det godt å se at det gror godt blant ungdomsseriene med kule nyvinninger som Riverdale og 13 Reasons Why.

Her hjemme leverte SKAM et lekkert punktum på det som har vært en imponerende reise i innovativ og medrivende serieskaping. Vi har også kost oss med advokatkrangling i Aber Bergen, nakenslåssing i Monster og latt oss begeistre av Tobias Santelmann i Grenseland.

Strømmetjenestene sørger også for at vi har kunnet nyte flere kvalitetsserier hvor ikke alle snakker engelsk. Italia, Tyskland og Israel har alle bidratt til å gjøre seriehverdagen vår spennende det siste året. Og selv om årets franske julegave ikke kommer på NRK før 22. desember – så vil vi allerede nå bare anbefale alle å sjekke ut den briljante spionserien Le Berau når den endelig kommer til Norge med sine tre sesonger.


2016: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Favoritter som Fargo, The Leftovers, Better Call Saul, Halt and Catch Fire, Twin Peaks og The Americans har alle levert knallsesonger som har fenget og underholdt, men de når ikke helt opp på favorittlista i år. Det gjør heller ikke flotte nyvinninger som Alias Grace, This Is Us, American Gods og Big Little Lies.

Blant boblene finner vi også noen herlige komiserier som humørsprederen The Good Place, fyrverkeriet som er Glow, den såre Bo Jack Horseman S04, drøyhetsgudinnene i Broad City S04 og den stemningsfulle Better Things S02.

Og, til tross for årets beste og mest hjertegode dansescene – Stranger Things 2 kommer heller ikke med på topplisten vår.

Men, bevæpnet med vår egen smak og dømmekraft har vi kommet fram til følgende liste over våre personlige favorittserier fra 2017. Dette er selvsagt også våre aller varmeste serieanbefalinger for juleferien!

Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nedenfor!


The Marvelous Mrs. Maisel

Rachel Brosnahan i The Marvelous Mrs. Maisel. (Foto: Amazon Prime Video).

The Marvelous Mrs. Maisel kom som en liten lykkepille på tampen av serieåret med snert i replikken, et herlig rollegalleri, fantastiske kostymer og en tidskoloritt som begeistret oss.

Serien handler om Miriam “Midge” Maisel (Rachel Brosnahan) som går fra lykkelig perfeksjonisthusmor til egenrådig «stand up»-komiker. Dette skjer i 1958, ikke langt unna perioden vi så i første sesong av Mad Men, men der Don Drapers New York var kaldt og trist, er Mrs. Maisels New York et levende og fargerikt sted fullt av muligheter.

ANMELDELSE: The Marvelous Mrs. Maisel – En sprudlende serie

The Marvelous Mrs. Maisel gir en smak av Broadway i hvordan byen skildres og ikke minst akkompagneres av musikallåter, storbandmusikk og jazz.

Serien er lettsett, bingevennlig og kjempemorsom, men vær obs – det er tross alt skaperen av Gilmore Girls som har laget dette. Så hvis du blir sliten av vittige rollefigurer som snakker fort og mye, så bør du kanskje dosere ut denne kvikke komiserien i porsjoner.

The Marvelous Mrs. Maisel ligger ute på Amazon Prime i Norge.


Game of Thrones S07

Vi ble dratt mellom spektakulære høydepunkt og noen forvirrende skuffelser i den syvende sesongen av Game of Thrones.(Foto: HBO)

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at en redaksjon som har sin egen GoT-podkast har Benioff og Weiss sin fantasygigant på favorittlisten.

Vi har riktignok blitt skuffet flere ganger av årets sesong. Uten forfatter George R. R. Martins møysommelig oppbygde rammeverk, har både rollefigurer, fiksjonslogikk og ikke minst handlingstråder skapt både frustrasjon og oppgitthet blant redaksjonens medlemmer.

Men vi elsker jo det likevel. Og med lassevis av penger, et av de beste rollegalleriene i TV-verden og noen enkeltepisoder fra himmelen, så har det vært en fryd å følge gjengen i Westeros og Essos også denne gangen.

ANMELDELSE: Game of Thrones S07 – En ujevn sesong med store høydepunkter

Det er som Marte sier i anmeldelsen vår:

Episoder som “Dragonstone” og “The Spoils of War” står igjen som noen av seriens aller beste. Førstnevnte er seriens beste sesongåpning og sistnevnte står til terningkast seks. De visuelle effektene er så gode at dragers eksistens blir til virkelighet med den største selvfølge, og små lommer av lunhet og varme gjør at hjertet mitt banker ekstra for flere av rollefigurene.

Hver episode sees flere ganger og diskuteres i timevis med venner og kolleger. Det betyr at de, til tross for min frustrasjon, gjør noe riktig.

I løpet av sesongen har jeg grått, skreket, jublet og ledd. Jeg har hoppet opp og ned i sofaen og bitt negler. For på sitt beste er den syvende sesongen av Game of Thrones fantastisk god, det er bare så synd at serien skal ha så hersens dårlig tid.

Game of Thrones ligger ute på HBO Nordic i Norge.


Skam S04

Sana (Iman Meskini) var frontfiguren i en helt nydelig avsluttende sesong på en av de beste norske TV-seriene noensinne. (Foto: NRK P3)

Skam skal til USA, Skam er blitt eget universitetsfag og Skam vant prisen for beste dramaserie under nordiske seriedager i år.

Sjeldent har en serie klart kunsten å treffe så innmari godt med både form og innhold. Dramaet fenget, rollefigurene ble våre venner og den geniale måten serien ble sluppet på gjorde at vi gikk og tenkte på serien hver eneste dag.

Skam-kjærligheten vår har bygd seg opp siden sesong 1, og sesong 4 var en herlig – og litt vemodig – krone på verket. Det var fantastisk å endelig få bli med på innsiden av tøffe Sana (Iman Meskini) – en rollefigur vi har elsket hele veien.

Dette var også en sesong som virkelig skrudde til relasjonene i gjengen og ga oss gjenkjennelige venneproblemer med nerve, sårhet og relevans. Vi fikk gode gulrotskrelletips, velskrevne benksamtaler og et drivende spennende manus om svik og hatkontoer. Og det å se kosegruppa overvinne sjalusi og usikkerhet, og komme sterkere ut på andre siden, var rett og slett helt vidunderlig skjermunderholdning.

SE SERIEN I NRK NETT-TV: SKAM


The Deuce

The Deuce er akkurat det epokedramaet som 70-tallets New York fortjener. Velspilt og full av herlige rollefigurer. (Foto: HBO Nordic)


The Deuce er akkurat det epokedramaet som 70-tallets New York fortjener.

Satt mellom halliker, prostituerte, mafiabosser, korrupte politifolk og slitne filmregissører får vi en drivende god miljøskildring av de forholdene som gjorde det mulig for pornoindustrien å blomstre opp rundt Times Square.

Det hele er fengslende godt skapt og skrevet av David Simon og George Pelecanos, som begge var sentrale skapende krefter bak både The Wire og Treme.

ANMELDELSE: The Deuce – Grovt bra

Dialog, væremåter, realpolitikk og handlingstråder veves uanstrengt sammen på troverdig vis. Og det rike rollegalleriet gir dybde til en tematikk som treffer menneskers verste og beste sider.

The Deuce er ikke redd for å være ubehagelig. Det må den være når den kler gatas og pornoindustriens brutale kynisme naken foran kamera.

Men Simon og Pelecanos er også raus med hjertevarmen, og de har skapt en serie stappfull av kulhet, menneskelig drama, rå soulmusikk og en tidskoloritt som sender smaken av New York rett ut til publikum.

The Deuce ligger ute på HBO Nordic i Norge.


The Vietnam War (Vietnam)

En av de grundigste, nyanserte, og best komponerte krigsdokumentarene vi har sett noen gang.(Foto: National Archives and Records Administration, NRK)

Årets begivenhet blant dokumentarseriene var den grundige, nyanserte og innholdsrike Vietnam-serien som Ken Burns og Lynn Novick har satt sammen.

Med 10 solide episoder er dette en lærerik og fascinerende skildring av Vietnamkrigen. Her får vi masse bakgrunn, en detaljert gjennomgang av krigens begivenheter og vi får høre beskrivelser og opplevelser fra alle sider.

Jobben som ligger bak Geoffrey C. Wards manus er imponerende. Bruken av et knippe krigsveteraner som får fortelle sin historie er rett og slett glimrende. Det gir oss noen helt unike opplevelser og innblikk, samtidig som det låser opp noen vendinger som gjør at serien stadig overrasker med nye perspektiv.

Avsløringene om politikken bak krigen er hjerteskjærende vonde, skildringene av krigens grusomheter setter seg rett i mellomgulvet og det fantastiske soundtracket – gjennomsyret av relevant popmusikk – gir historien en popkulturell klangbunn som virkelig fanger Vietnamkrigens betydning for den verden vi lever i.

SE SERIEN I NRK NETT-TV: Vietnam


Godless

Jeff Daniels er uhyggelig god som den religionsdynkede og stormannsgale bandelederen Frank Griffin. (Foto: Netflix)

Godless er et blinkskudd av en westernserie som både skinner i sjangerdrakten og som svinger godt som spennende revolverdrama.

Den lille gruvebyen La Belle har mistet nesten alle sine menn i en ulykke. Sånne uheldige omstendigheter tiltrekker seg et digert gruveselskap som presser på for å kjøpe sølvgruven for en rimelig penge. Samtidig er den nådeløse banden til Frank Griffin ute på leting etter sin tidligere kollega Roy Goode, som gjemmer seg i traktene.

ANMELDELSE: Godless – Den beste serien fra ville vesten siden Deadwood

Legg til kyniske journalister, misforstått religion, raseskiller, ulike indianerstammer og noen ondskapsfulle typer som kunne ramlet rett ut av Nick Caves mordballader, så har du ingredienser nok til å skjønne hva slags gryte serieskaperne Scott Frank og Steven Soderbergh koker opp.

Jeff Daniels er uhyggelig god som den livsfarlige bandelederen Frank Griffin. Rollefigurens gudekomplekser og grusomheter gjør hans forvrengte selvbilde til et grotesk og fascinerende skue.

Selv om vi holder Deadwood noen hestehår over Godless (her er det jo ingen Al Swearengen i saloonen), så er dette innertier for westernfans. En støvete, mørk, lun og velbalansert præriereise som passer like godt til morgenkaffen som til kveldsdrinken.

Godless ligger ute på Netflix.


Legion

Noah Hawley komponerer kulisser, kostymer og karakterer til perfeksjon i Legion. (Foto: Fox)

Vi elsker serieskaper Noah Hawleys Fargo-serie. Mannen har en unik evne til å blande det kjente og det inspirerte og bygge smarte historier, fantastiske rollegalleri og visuell kulhet. Og han klarte det igjen når han tok tak i Marvel-figuren Legion og X-Men-universet og meislet ut en serie som virkelig klarte å skape sitt helt særegne univers.

Og for et lekkert univers det er! Bildekomposisjon, kostymer og kulisser er detaljerte og samstemte. Det gir serien en gjennomgående stemning som Hawley høster mye sårhet og kulhet fra når han treffer innertier på balansen mellom det hyggelige og det utrygge. Dette er en stilsikker og lekker psykologitime som borer i tema som angst, frykt og mestring av et kaotisk og usikkert sinn.

ANMELDELSE: Legion – Tar superheltserien til nye høyder

Serien er i konstant utvikling og det blir aldri for tydelig hvor vi skal ende opp. Dette er ikke en serie for den utålmodige TV-titter – her er det til tider både komplisert og krevende å følge med. Men for dem som investerer tid og hjernekraft i dette universet, er belønningen fantastisk.

Og den musikalske inspirasjonen da! Pink Floyd og David Bowie er bare perfekt selskap i denne lett psykedeliske sukkerklumpen av en superheltserie!

Legion ble vist på FOX og er å få kjøpt på DVD og Blu ray i Norge. Vi håper serien kommer på Viaplay etter hvert.


Rick and Morty S03

Sesongen var et fyrverkeri av skaperkraft og smart humor – og Pickle Rick er kanskje den beste animerte humorhalvtimen vi har sett. (Foto: Netflix, skjermdump)


Var ikke Pickle Rick bare den beste episoden på TV i 2017?

Rick and Morty er i hvert fall en smart, blodig og helsprø komiserie som er noe av det beste en kan se på skjerm.

Eventyrene til den geniale og nihilistiske bestefar Rick Sanchez og hans naive barnebarn Morty Smith ble enda mørkere og morsommere i sin tredje sesong.

Rollefigurene fikk flere lag og nye relasjoner. Spesielt ble forholdet mellom Rick og datteren Beth utforsket på ypperlig vis. Her er er serien på sitt beste når den klarer å fange tunge og ektefølte sider ved et familieforhold, sette dem inn i en absurd og gjennomtenkt eventyrhistorie og dryle på med både innsikt og latterbrøl gjennom det hele.

Rick and Morty har den samme forfriskende følelsen av drøyhet som South Park hadde på sitt beste. Serieskaperne Justin Roiland og Dan Harmon drar den naturlig nok lenger enn de fleste andre på skjermen. De sneier innom akademiske høyder som ligger planeter bortenfor alt annet på TV, og de vinner referansehumorprisen for både kvantitet, kvalitet og originalitet.

Vi raper en lang og god en for Rick and Morty. Wubba lubba dub dub.

Rick and Morty vises på Netflix i Norge.


Mindhunter

Seriemorderen Edmund Kemper er sentral i begynnelsen av Mindhunter. Han spilles av Cameron Britton som virkelig skaper en variert og velartikulert rollefigur basert på den virkelige drapsmannen. (Foto: Netflix)

Høsten ble ekstra mørk og uhyggelig da Mindhunter dukket opp på Netflix i oktober. Basert på virkelige hendelser og personer tar serien tar for seg hvordan et lite miljø innad i FBI utviklet nysgjerrigheten for å bedre forstå hva som motiverer og driver metodiske seriemordere til sine grusomme og tilsynelatende tilfeldige drap.

For oss som elsker FBI-mytologi og er fascinert av krim fra virkeligheten, så er denne serien en velspilt og velskrevet godteriskål av velkjente navn og fiksjonsfigurer. David Fincher (Seven, Zodiac) har nok en gang bevist at han har et utmerket håndlag med å skape spenningsunderholdning av grufulle mordere.

I et amerikansk 70-tall sjokkert og preget av ondskapen til beryktede mordere som Charles Manson, Ted Bundy og Son of Sam er det interessant å se hvordan akademiske perspektiver og nye oppfatninger av menneskets psykologi tvang fram store og viktige endringer i FBIs håndtering og forståelse av den antatt «gale» seriemorderen.

Og prisen for beste tolkning av ubehagelig type må gå til Cameron Britton som skaper en karismatisk og velartikulert rollefigur basert på den virkelige seriemorderen Edmund Kemper. Dette er et imponerende portrett som virkelig fester seg i hjernebarken.

ANMELDELSE: Mindhunter – Et fascinerende stykke FBI-historie

Mindhunter vises på Netflix i Norge.


The Handmaid’s Tale

Vår favorittserie fra 2017 er The Handmaid’s Tale(Foto: Take Five/Hulu)

The Handmaid’s Tale har blitt diskutert i kantina, på bussen og på fest. Den har bydd på en av de mest uhyggelige framtidsvisjonene vi har sett på TV. Den har fyrt opp under diskusjoner om feminisme og religion, og den har klart å skape et visuelt uttrykk med en knallsterk signatur.

Dette er rett og slett både den beste og den viktigste serien vi har sett på skjermen i 2017.

Margaret Atwoods grunnhistorie om en framtid hvor kristne fundamentalister har tatt styringen i USA, og fruktbare kvinner holdes som sexslaver, har blitt en fengslende god fortelling med en glitrende Elisabeth Moss i hovedrollen.

Kostymer, musikk, fargepalett og visuell finesse er alt møysommelig ført sammen til en helhetlig og uttrykksfull serieverden. Og måten serieskaper Bruce Miller har klart å skape kontrast mellom Offereds indre monolog og det hun må gjøre er et av de smarteste og mest virkningsfulle grepene å skildre det forferdelige og undertrykkende samfunnet på.

Dette er en av de seriene vi ikke nødvendigvis vil anbefale for maratontitting. Den er så full av tankemat og visuell stimuli at det kan være godt å la føden synke litt mellom episodene. Det er også greit å advare mot at dette er ganske tung kost for både humøret og troen på framtiden. Men den svir fordi den er relevant, og den samfunnsbrodden har vi bare godt av å bli stukket med.

ANMELDELSE: The Handmaid’s Tale – En dyster nytelse

The Handmaid’s Tale vises på HBO Nordic i Norge.

Hvilke serier mener du er årets beste? Savner du noen på lista? Si din mening i kommentarfeltet!

2017: Årets beste spill

$
0
0
Dette er de beste spillopplevelsene i år!

2017: Årets beste spill

$
0
0

Knusende skuffelser, «loot box»-kontroverser, «early access»-problematikk og noen strålende spillopplevelser – for et spillår det har vært! Nintendo har vist at Switch-konsollen absolutt er verdt pengene, og PlayerUnknown’s Battlegrounds har omsider fått lanseringsdato.

Men hva var de beste spillopplevelsene i år?


2016: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Forseggjorte spill laga med kjærlighet går igjen på vår toppliste over de beste spillene i år. Spill der du merker at utviklerne brenner for det de driver med og enten har tatt en franchise til nye høyder, videreutviklet noe kjent, eller skapt noe helt nytt og unikt.

Dette er vår subjektive liste, og mange store spill fra året som har gått har falt ut til fordel for våre personlige favoritter. Du savner kanskje Destiny 2, FIFA 18, eller Splatoon 2? Eller var The Evil Within 2 ditt favorittspill i år? Sonic Mania?

Vi vil gjerne høre dine favoritter – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet!

Assassin’s Creed Origins

Bayek er helten i Assassin’s Creed Origins. (Foto: Journalistens skjermdump, Ubisoft).

Med Assassin’s Creed Origins puster Ubisoft nytt liv i en spillserie som hadde mistet fremdrift. Origins er det beste Assassin’s Creed-spillet på flere år.

Spillet skryter av en stor og åpen spillverden som skriker etter å bli utforsket, og med en oppdragsstruktur som ikke er fullt så lineær som tidligere blir det en mer dynamisk opplevelse enn i de tidligere spillene.

Selv om Ubisoft har fornyet seg fremstår Assassin’s Creed Origins fremdeles som for gjenkjennelig og trygt, det gjorde at spillet ikke nådde helt opp på terningen, men dette har uansett vært en av mine aller mest fornøyelige spillopplevelser i år.

– Marte

Les anmeldelsen av Assassin’s Creed origins her!


Resident Evil: Biohazard

Resident Evil 7: Biohazard. (Foto: Capcom).

Et mørkt, falleferdig hus i skogen. Dører som knirker, kakerlakker som kravler og gamle bilder som stirrer på deg fra veggene – slik starter Resident Evil 7: Biohazard – et skrekkspill som virkelig får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg.

Det syvende spillet i Resident Evil-serien er en skikkelig jævlig spillopplevelse – på den bra måten. Spillet plasserer deg i en skremmende verden du må prøve å flykte fra, og nervene er rimelig frynsete før historien er over.

Med dette spillet har serien gått fra tredjepersons perspektiv til førsteperson. Dette gjør at spillopplevelsen kommer mye tettere på, samtidig som klassiske skrekkgrep blir mer virkningsfulle. Når synsfeltet er snevrere, blir angsten for det som gjemmer seg i skyggene større.

Med VR-briller på ble spillopplevelsen naturlig nok enda skumlere – det er ingen tvil om at Capcom nok en gang har laget et solid skrekk- og overlevelsesspill.

– Marte

Les anmeldelsen av Resident Evil 7: Biohazard her!


Wolfenstein 2: The New Colossus

Wolfenstein II. (Foto: Kock Media / Bethesda Softworks).

Wolfenstein 2: The New Colossus er en dystopisk nazi-syretripp på steroider – noe som i dette tilfellet er en bra ting.

Spillet er en intens og underholdende cocktail bestående av høylytt Rambo-action, sniking, øksedrap, gale nazister, sjarmerende frihetskjempere og en solid dose bekmørk humor.

Handlingen fortsetter der Wolfenstein: The New Order sluttet – på 60 tallet, i en verden hvor nazistene vant andre verdenskrig – og lar oss bli med på en fullstendig utroverdig, men likevel fantastisk underholdende historie.

Bortsett fra en og annen svulstig patriotisk replikk, og et par oppdrag som minner i overkant om hverandre, koser jeg meg fra start til slutt.

– Fredrik

Les anmeldelsen av Wolfenstein 2: The New Colossus her!


NieR: Automata

Nier Automata. (Foto: Square Enix)

Om man tar et stykke silke, ruller det inn i fløyel, legger det på en velurpute og strør på en spak sommervind – da begynner man kanskje å nærme seg noe som føles like elegant og sømløst som NieR: Automata gjør i sine beste øyeblikk.

Spillet leker seg med sjanger, fortellerstruktur og filosofi på en underholdende og overraskende måte, og gjør det hele til en spillopplevelse helt utenom det vanlige.

NieR: Automata er en krysning mellom et åpent rollespill, et hack and slash-basert actionspill, et plattformspill og et arkadespill. Det minner meg om Zelda: Ocarina of Time – bare med flere stormannsgale roboter, seksuelle antydninger og blodige drap.

Dette er en imponerende elegant og fascinerende opplevelse. Nier: Automata er et spill som tilsynelatende tar slutt hele tiden, men som likevel aldri tar slutt.

– Fredrik

Les anmeldelsen av Nier: Automata her!


Tekken 7

Kazuya i traileren for Tekken 7. (Foto: Namco Bandai).

De beste slåssespillene gir deg litt juling i virkeligheten også. Etter to dager med intens Tekken 7-spilling har jeg vondt i fingrene, håndleddene, øynene og merkelig nok i det ene låret. Jeg har opplevd sjeleknusende nederlag, følelser som minner om sorg, og enkeltepisoder med intenst raseri.

Til tross for dette har jeg storkost meg mer enn jeg har med noe annet Tekken-spill på tjue år.

Tekken 7 er etter min mening det et Tekken-spill skal være – et slåssespill som både ser kult ut og føles tilfredsstillende, uansett hvor god man egentlig er.

Det er en kjensgjerning i slåssespillsjangeren at noen foretrekker å febrilsk trykke på helt tilfeldige knapper på kontrolleren, mens andre liker å faktisk vite hva de gjør. Personlig foretrekker jeg sistnevnte, men lever ikke alltid etter læren. Uansett hvilken taktikk du sverger til er Tekken 7 en underholdende affære.

– Fredrik

Les anmeldelsen av Tekken 7 her!


Xenoblade Chronicles 2

Xenoblade Chronicles 2. (Foto: Nintendo).

For en som elsker japanske rollespill var Xenoblade Chronicles 2 en skikkelig godbit i vintermørket. Nydelig animasjon, artige og rare rollefigurer, en spennende historie og et kampsystem som bygger opp til stilig action er elementer som gjør dette til et virkelig underholdende spill.

Vi tar turen til Alrest, en planet der befolkningen lever på kroppene til enorme titaner som svømmer rundt i det enorme skyhavet som oversvømmer planeten. Titanene er de eneste landområdene på planeten, men de har begynt å dø ut. Drømmen om det mytiske landet Elysium er det eneste håpet, og vår helt Rex legger ut på oppdrag for å finne det.

Spillet er kjempesvært og du kan lett bruke 100 timer på å utforske Alrest, gjøre sideoppdrag og forbedre rollefigurene dine. Noe smårusk er det selvfølgelig her og der, men dette er fortsatt en av de artigste spillopplevelsene for min del i år.

Xenoblade Chronicles 2 kan nok bli «for japansk» for noen, spesielt om du velger å spille med japanske stemmer slik som undertegnede, men er du glad i sjangeren er spillet en sann fornøyelse.

– Marte


Cuphead

Cuphead. (Foto: StudioMDHR Entertainment Inc.)

En av høstens snakkiser på spillfronten, Cuphead, er en virkelig godbit og et heseblesende virvar av et plattformspill. Indieutvikleren StudioMDHR Entertainment har laget en lystig, artig og en rett og slett dritvanskelig spillopplevelse.

Det som gjør Cuphead så bra er ikke bare de skrullete brettene, men den grafiske stilen som er en hommage til 30-talles ofte surrealistiske tegnefilmer.

Denne tegneserieestetikken er en merkelig blanding av guffen og kul, noe som gir Cuphead en unik visuell stil som er fascinerende å hoppe ut i.

At 30-talls-hommagen er komplett med bildestøy og ellevill jazzmusikk gjør Cuphead til en fryd å spille.

– Marte

Les anmeldelsen av Cuphead her!


Super Mario Odyssey

Mario er kaptein på egen skute i Super Mario Odyssey. (Skjermdump, Nintendo).

Super Mario kom tilbake i år, i et nytt spill som nærmest bobler over av sjarm og pur moro. Nintendo har vært kreative når det gjelder både form og innhold i Super Mario Odyssey, og det er helt tydelig at dette er et spill laget med kjærlighet.

Spillet er spekket med små vink til gamle spill og har for eksempel nostalgiske sekvenser der Mario plutselig befinner seg i sideskrollende 8-bits-grafikk.

Super Mario Odyssey er så lekent og variert at det er umulig å ikke storkose seg. Jeg tror faktisk jeg må gå så langt som å si at dette er det beste Super Mario-spillet jeg noensinne har spilt.

Etter over 30 år med Super Mario er det utrolig at Nintendo fortsatt klarer å overraske med en slik spillperle. Jeg er rett og slett imponert.

– Marte

Les anmeldelsen av Super Mario Odyssey her!


The Legend of Zelda: Breath of the Wild

The Legend of Zelda: Breath of the Wild. (Foto: Nintendo).

Det er få som er så gode på å skape den episke eventyrfølelsen som Nintendo, og med The Legend of Zelda: Breath of the Wild har de gjort det bedre enn noen gang tidligere. Her blir du kastet ut i en enorm spillverden og et spennende eventyr som engasjerer fra første sekund.

Spillet er utfordrende, men aldri urettferdig – du har full frihet samtidig som du har en spennende historie som driver deg videre. Når Nintendo nå har gjort kongeriket Hyrule til en helt åpen spillverden for første gang, har de samtidig perfeksjonert konseptet.

Det er en fryd å spille The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Den enorme spillverdenen og den spennende historien gjør spillet til et episk eventyr, med meg som den store helten i det. Samtidig har spillet det herlige glimtet i øyet serien alltid har hatt, i form av rare sideoppdrag, artige rollefigurer, og tullete dialog.

Nintendo har mer eller mindre fulgt den samme oppskriften for Zelda-serien i årevis. Det er en oppskrift som fungerer, men når de nå omsider videreutvikler serien har de tatt den til et helt nytt nivå. The Legend of Zelda: Breath of the Wild er det beste Zelda-spillet til nå – kan det bli bedre enn dette?

– Marte

Les anmeldelsen av The Legend of Zelda: Breath of the Wild her!


Horizon Zero Dawn

Ved første øyekast kunne Horizon Zero Dawn se ut som nok et generisk actionrollespill. Men en gripende historie, og det som kanskje er den flotteste spillverdenen som noensinne er laget, gjør dette til et spill det er ekstremt vanskelig å legge fra seg. Postapokalypsen har aldri sett så bra ut som i Horizon Zero Dawn!

Aloy er en av de tøffeste spillfigurene på flere år. Hun er en figur man virkelig bryr seg om og som man lar seg engasjere av – et virkelig kjærkomment tilskudd til lista over interessante kvinnelige rollefigurer.

Det er morsomt at Guerilla Games, et spillstudio som bare har utviklet skytespill tidligere, har laget et så massivt og gjennomført rollespill. De bruker riktignok en velkjent oppskrift som mange har brukt før dem, men spillet er så velgjort at det ikke har noe å si.

Selskapet har klart det kunststykket det er å kombinere en drivende god historie med en gjennomgående solid spillopplevelse – det er lenge siden jeg har blitt så oppslukt av et spill!

– Marte

Les anmeldelsen av Horizon Zero Dawn her!


Elsk-hat-forhold på høgt nivå

$
0
0
Megahitten PlayerUnknown’s Battlegrounds er eit adrenalininnskot i spelform.

En fantastisk kvinne

$
0
0

Jeg hadde stor sans for filmen Gloria som kom for et par år siden, der den chilenske filmskaperen Sebastián Lelio fortalte en herlig historie om en livsglad, men ensom kvinne på jakt etter kjærlighet.

I sin nye film En fantastisk kvinne tar Lelio igjen for seg kjærligheten, sammen med temaer som kjønn, identitet og fordommer.

Med nykommeren Daniela Vega i hovedrollen har Lelio laget en svært god film, som rører heftig i den chilenske machokulturgryta.

Filmanmeldelse: «Gloria» – En herlig film om ensomhet, kjærlighet og livsglede.

Uforståelig kjærlighet

En fantastisk kvinne introduserer oss for Marina og Orlando, et forelsket par som skal flytte sammen. Orlando har forlatt kona for den 20 år yngre Marina, og hun har i tillegg en bakgrunn som gjør at Orlandos familie ikke ser med velvillige øyne på forholdet.

Når Orlando brått går bort en natt sitter Marina igjen i Orlandos leilighet uten krav på å beholde noe av livet de hadde begynt å bygge. Orlandos forsmådde familie vil ikke vite av “den andre kvinnen”, og nekter henne å komme i begravelsen.

Nå må Marina forsøke å stå opp for seg selv, men det er ikke lett i et konservativt samfunn der transseksualitet er tabu. For Marina er en transkvinne, og samfunnet rundt henne ser på hennes og Orlandos kjærlighet som noe uforståelig og stygt.

Marina er en dyktig sangerinne i En fantastisk kvinne. (Foto: Tour de Force).

Sterkt og ubehagelig

Sebastián Lelio skildrer det hele fra Marinas perspektiv, og tar oss med inn i hennes verden, følelser og tanker. Han er ikke redd for det ubehagelige og lar dialogen gå til det som er vanskelig og vondt.

Ved flere anledninger forsøker de andre rollefigurene å forklare for Marina hvorfor hun er unormal, hvorfor hun er feil, at de ikke vet hva hun er. Daniela Vega er kontinuerlig den beste skuespilleren på lerretet, og hennes prestasjon er svært sterkt spesielt i disse situasjonene.

Filmen er brutal på forskjellige måter, som når Orlandos ekskone kaller Marina pervers, eller Marina må gjennom en legeundersøkelse som nærmest er et overgrep, eller når avsky utvikler seg til vold.

Som transkvinne selv har Vega et unikt innblikk i hva en ville følt i slike situasjoner, noe som forsterker filmens troverdighet.

Les også: Topp 5: LGBT-filmer

Daniela Vega spiller strålende i En fantastisk kvinne. (Foto: Tour de Force).

Nyansert og troverdig

I tillegg til Vegas nyanserte skildring av Marinas følelsesliv bruker Sebastián Lelio et interessant formspråk for å fortelle oss hva som skjer i hodet på hovedrollen. Den nøkterne realismen brytes av drømmeaktige sekvenser, og en scene der Marinas motgang i livet skildres bokstavelig som en sterk motvind fungerer godt.

Som i Gloria understreker Lelio retten til å elske seg selv i En fantastisk kvinne, og dermed er ikke filmen bare vond og trist. Dette er rett og slett et nydelig drama som tar opp et viktig tema på en fin, nyansert og troverdig måte.

En fantastisk kvinne er bare Daniela Vegas andre filmrolle og hennes debut som hovedrolleinnehaver. Jeg gleder meg til å se mer fra Vega i årene fremover, for hun fortjener virkelig en plass på stjernehimmelen.

Vakker og viktig

$
0
0
En fantastisk kvinne forteller nyansert om kjønn, kjærlighet og identitet.

2018: Spillene vi gleder oss til

$
0
0

Spillåret 2017 er lagt bak oss, og det er på tide å se fremover. Forventningene for spillene som kommer i 2018 er høye og det ser ut til at det blir mye spennende til samtlige plattformer i det kommende året.


2017: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Jeg har plukket ut mine forhåndsfavoritter, og det er stort sett oppfølgere som preger topplista, med et par helt nye titler innimellom. Siden dette er spillene jeg personlig gleder meg aller mest til, har jeg for eksempel ikke med Biowares nye storspill Anthem. Death Stranding er ikke på lista fordi jeg tviler på at det kommer før i 2019. Og – brannfakkel – jeg gleder meg faktisk ikke så sykt mye til Red Dead Redemption 2. Ja, kom deg til kommentarfeltet.

Så, hva gleder du deg mest til? Sett opp din egen topp 10-liste nederst!

Conan Exiles

Conan Exiles befinner seg nok mer i kategorien «spent på» enn direkte «gleder seg til», men jeg er virkelig spent på hvordan Funcoms nye storspill blir!

Dette er et overlevelsesspill med en spillverden som skal være over 50 kvadratkilometer stor. Det har vært i early access siden januar 2017, men jeg har ikke villet teste det før det ferdige produktet er klart.

I mai får jeg endelig sjansen til å se hvordan jeg vil takle den ugjestmilde spillverdenen, og om Funcom klarer å levere varene.

Lansering: 8. mai
Plattform: PC, Xbox One, PS4


Detroit: Become Human

Jeg har gledet meg til Detroit: Become Human så lenge at jeg nesten vurderte å bare gi opp. Helt siden konseptvideoen Kara ble vist på Game Developers Conference i San Francisco i 2012 har jeg gledet meg.

Jeg trodde spillet skulle komme i 2017, der tok jeg feil, men nå, nå folkens blir det! Sant? Sant?! Jeg krysser fingrene. Sony har i hvert fall satt våren 2018 som lanseringsvindu.

Detroit: Become Human er altså Heavy Rain-skaperne Quantic Dream sin baby. Kunstig intelligens er tema, og jeg gleder meg til å se hvilke moralske valg jeg må ta når jeg endelig får fingrene i dette spillet.

Lansering: Våren 2018
Plattform: PS4


A Way Out

Såkalt splitscreen er det ikke så ofte vi ser på spillfronten lenger, men i spillet A Way Out må du spille på todelt skjerm sammen med en venn, enten lokalt eller over nett. Målet er å samarbeide for å klare å rømme fra et fengsel.

Det er svenske Josef Fares som står bak spillet. Han har allerede blitt hyllet for Brothers: A Tale of Two Sons der man måtte kontrollere to spillfigurer samtidig for å løse ulike oppgaver.

Nå gleder jeg meg til å se hvordan han har tatt denne tanken videre i A Way Out, som ser ut til å bli en veldig interessant spillopplevelse.

Lansering: 23. mars
Plattform: PC, Xbox One, PS4


God of War

Kratos er tilbake og denne gangen er han en kjærlig far som bare bryr seg om å ta vare på sin dyrebare, elskede sønn. Wait, what? Jeg mener, han er en beinhard far som mener sønnen er en svekling. Muligens.

Basert på det jeg har sett av trailere og klipp fra det nye God of War er jeg litt usikker på hvordan Kratos egentlig er som far. Men det jeg ikke er usikker på, er hvor kult spillet ser ut!

Det er liten tvil om at Kratos fortsatt er en av de tøffeste kara i by’n, og det blir artig å svinge våpnene gjennom en mytologisk verden igjen.

Lansering: Første kvartal 2018
Plattform: PS4


The Last Night

Cyberpunk, neonlys, kunst. Dette er stikkord som dukker opp hvis du søker opp The Last Night på nett. Hvor vakkert spillet ser ut er grunn nok alene til å glede seg til dette spillet for en pixelkunstelsker som meg selv.

The Last Night er satt i en verden der mennesker ikke jobber fordi maskiner har tatt over alt arbeidet. Spillet skal gi deg en historie som utvikler seg basert på valgene du tar, og med det blir fallhøyden stor. Men blir The Last Night så bra som det ser ut som, så har vi en skikkelig indieperle i vente.

Lansering: 2018
Plattform: PC, Mac, Xbox One


Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Jeg elsket Ni no Kuni: Wrath of the White Witch da det kom i 2014. Det var rett og slett en magisk spillopplevelse. Som stor fan av det japanske animasjonsselskapet Studio Ghibli var det er fryd å se samarbeidet mellom dem og spillutvikleren Level-5 komme til liv i TV-ruta.

I 2018 kommer altså oppfølgeren til eventyret. Ni no Kuni II: Revenant Kingdom foregår hundrevis av år etter det første spillet, og følger den unge kattekongen Evan Pettiwhisker Tildrum som forsøker å redde kongeriket sitt.

Spillet ser nydelig ut og blir forhåpentligvis en skikkelig godbit for deg som elsker japanske rollespill.

Lansering: 23. mars
Plattform: PC, PS4


Metro: Exodus

Et postapokalyptisk spill, satt i en åpen verden full av muterte monstre, der overlevelse og sniking er i fokus? Ja takk!

Metro: Exodus er en direkte oppfølger til Metro: Last Light som kom i 2013. Du spiller Artyom som må forlate et ødelagt Moskva for å finne andre mennesker i en døende verden.

Under E3-messa i 2017 sa spillets produsent John Block fra 4A Games at spillet er det mest ambisiøse spillet selskapet noensinne har jobbet med. Jeg gleder meg til å se resultatet!

Lansering: Fjerde kvartal 2018
Plattform: PC, Xbox One, PS4


World of Warcraft: Battle for Azeroth

Som World of Warcraft-entusiast ser jeg alltid frem til en ny WoW-utvidelse, men jeg gleder meg litt ekstra til World of Warcraft: Battle for Azeroth.

Jeg har registrert at enkelte Reddit-brukere er skeptiske til den syvende utvidelsen av spillet, men jeg nekter å være negativ på forhånd!

To nye kontinenter, ti nye dungeons og muligheten til å åpne seks nye raser, som for øvrig ser dødskule ut, er bare noen av det som er nytt i Battle for Azeroth. I tillegg tar historien oss tilbake til kampen mellom horden og alliansen, og da er vi tilbake til det som er hjertet av World of Warcraft.

Traileren gir meg gåsehud på hver eneste flekk av kroppen. Jeg blir så gira! Og forresten? Når skal en helaftens CGI-Warcraft-film animert av Blizzards egne animatører komme? Det må bare skje.

Lansering: 2018
Plattform: PC, Mac


Far Cry 5

Et nytt spill i Far Cry-serien betyr automatisk en ny og spennende verden å utforske, fiender å bekjempe, områder å ta over. Men noen ganger tar Ubisoft spillopplevelsen til et nytt nivå med en så bra historie at vi sitter igjen med en spillopplevelse verdig en sekser på terningen.

Det er det jeg håper vi skal få med Far Cry 5.

Forholdene ligger så absolutt til rette for det. Denne gangen går turen til Montana i USA, og til en spillverden som speiler det politiske klimaet på andre siden av dammen akkurat nå. Dratt til det ekstreme selvfølgelig.

Den kristenfundamentalistiske sekten Eden Gate er fienden denne gangen, en kult med fascistiske tendenser, som er mistroisk til myndighetene. Det blir spennende å se om Ubisoft bare bruker denne rammen til å fortelle en kul historie, eller om de har tenkt til å bite fra seg litt også.

Uansett ser Far Cry 5 ut til å bli en strålende spillopplevelse, som jeg gleder meg stort til å gå i gang med.

Lansering: 27. mars
Plattform: PC, Xbox One, PS4


The Last of Us Part II

Ja, jeg vet at det er en stor mulighet for at The Last of Us Part II ikke kommer i 2018, men jeg kan ikke miste håpet! Jeg krysser fingrene så intenst for at spillet kommer på tampen av året at jeg nesten får blåmerker.

The Last of Us var den beste historien jeg hadde spilt da det kom i 2013. Det er et av mine favorittspill gjennom tidene nettopp på grunn av sin engasjerende historie og interessante og komplekse rollefigurer.

Fire og et halvt år senere er det fortsatt en fortelling som går innpå meg når jeg tenker på den. Hva skjedde med Joel og Ellie? Jeg er så utrolig spent på fortsettelsen.

Trailerne for spillet ser unektelig bra ut og setter stemningen umiddelbart. Vi ser at Ellie har blitt eldre, men om Joel egentlig er i live eller ikke forblir noe usikkert. Og har Ellie fått vite om hva Joel ofret for å redde livet hennes? Hva synes hun om det? Spørsmålene er mange, og jeg håper virkelig vi får svarene innen 2018 er omme.

Lansering: Ikke annonsert
Plattform: PS4

Golden Globe 2018

$
0
0

Den 75. Golden Globe-utdelingen er i gang, direkte fra The Beverly Hilton i Beverly Hills, LA.

Seth Meyers startet showet med en åpningstale som tok tak i #metoo-kampanjen og sparket mot både Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Woody Allen og Donald Trump.

The Handmaid’s Tale er så langt den store vinneren med pris for beste dramaserie.

Du kan se prisutdelingen på TV 2 Livsstil og TV 2 Sumo.

Filmpolitiet følger kalaset gjennom natten og oppdatere deg på vinnerne av Golden Globe Awards 2018.

Les også: Dette BØR skje under nattens prisutdeling!

Se vinnerne her:

Beste regissør:

Guillermo del Toro, The Shape of Water
Martin McDonagh, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Christopher Nolan, Dunkirk
Ridley Scott, All The Money in the World
Steven Spielberg, The Post


Beste spillefilm, drama

Call Me by Your Name
Dunkirk
The Post
The Shape of Water
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri


Beste spillefilm, musikal eller komedie

The Disaster Artist
Get Out
The Greatest Showman
I, Tonya
Lady Bird


Beste kvinnelige skuespiller i en dramafilm

Jessica Chastain, Molly’s Game
Sally Hawkins, The Shape of Water
Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Meryl Streep, The Post
Michelle Williams, All the Money in the World


Beste mannlige skuespiller i en dramafilm

Timothée Chalamet, Call Me by Your Name
Daniel Day-Lewis, Phantom Thread
Tom Hanks, The Post
Gary Oldman, Darkest Hour
Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.


Beste kvinnelige skuespiller i en musikal eller komedie

Judi Dench, Victoria & Abdul
Helen Mirren, The Leisure Seeker
Margot Robbie, I, Tonya
Saoirse Ronan, Lady Bird
Emma Stone, Battle of the Sexes


Beste mannlige skuespiller i en musikal eller komedie

Steve Carell, Battle of the Sexes
Ansel Elgort, Baby Driver
James Franco, The Disaster Artist
Hugh Jackman, The Greatest Showman
Daniel Kaluuya, Get Out


Beste kvinnelige birolle i en spillefilm

Mary J. Blige, Mudbound
Hong Chau, Downsizing
Allison Janney, I, Tonya
Laurie Metcalf, Lady Bird
Octavia Spencer, The Shape of Water


Beste mannlige birolle i en spillefilm

Willem Dafoe, The Florida Project
Armie Hammer, Call Me by Your Name
Richard Jenkins, The Shape of Water
Christopher Plummer, All the Money in the World
Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – Vinner


Beste fremmedspråklige film

En fantastisk kvinne (Chile)
First They Killed My Father (Kambodsja)
In the Fade (Tyskland/Frankrike)
Loveless (Russland)
The Square (Sverige/Tyskland/Frankrike)


Beste manus i en spillefilm

Guillermo Del Toro, Vanessa Taylor, The Shape of Water
Greta Gerwig, Lady Bird
Liz Hannah, Josh Singer, The Post
Martin McDonagh, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Aaron Sorkin, Molly’s Game


Beste animasjonsfilm

The Boss Baby
The Breadwinner
Coco
Ferdinand
Loving Vincent


Beste filmmusikk

Carter Burwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Alexandre Desplat, The Shape of Water
Jonny Greenwood, Phantom Thread
John Williams, The Post
Hans Zimmer, Dunkirk


Beste originalsang i en spillefilm

“Home”, Ferdinand
“Mighty River”, Mudbound
“Remember Me”, Coco
“The Star”, The Star
“This Is Me”, The Greatest Showman


TV-prisene:

Beste dramaserie

The Crown
Game of Thrones
The Handmaid’s Tale – Vinner
Stranger Things
This is Us


Beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie

Caitriona Balfe, Outlander
Claire Foy, The Crown
Maggie Gyllenhaal, The Deuce
Katherine Langford, 13 Reasons Why
Elisabeth Moss, The Handmaid’s Tale – Vinner


Beste mannlige skuespiller i en dramaserie

Jason Bateman, Ozark
Sterling K. Brown, This is Us – Vinner
Freddie Highmore, The Good Doctor
Bob Odenkirk, Better Call Saul
Liev Schreiber, Ray Donovan


Beste komiserie

Black-ish
The Marvelous Mrs. Maisel
Master of None
SMILF
Will & Grace


Beste kvinnelige skuespiller i en komiserie

Pamela Adlon, Better Things
Alison Brie, Glow
Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel – Vinner
Issa Rae, Insecure
Frankie Shaw, SMILF


Beste mannlige skuespiller i en komiserie

Anthony Anderson, Black-ish
Aziz Ansari, Master of None
Kevin Bacon, I Love Dick
William H. Macy, Shameless
Eric McCormack, Will and Grace


Beste miniserie eller TV-film

Big Little Lies
Fargo
Feud: Bette and Joan
The Sinner
Top of the Lake: China Girl


Beste kvinnelige skuespiller i en miniserie eller TV-film

Jessica Biel, The Sinner
Nicole Kidman, Big Little Lies – Vinner
Jessica Lange, Feud: Bette and Joan
Susan Sarandon, Feud: Bette and Joan
Reese Witherspoon, Big Little Lies


Beste mannlige skuespiller i en miniserie eller TV-film

Robert De Niro, The Wizard of Lies
Jude Law, The Young Pope
Kyle MacLachlan, Twin Peaks
Ewan McGregor, Fargo
Geoffrey Rush, Genius


Beste kvinnelige birolle i en serie, miniserie eller TV-film

Laura Dern, Big Little Lies
Ann Dowd, The Handmaid’s Tale
Chrissy Metz, This is Us
Michelle Pfeiffer, The Wizard of Lies
Shailene Woodley, Big Little Lies


Beste mannlige birolle i en serie, miniserie eller TV-film

David Harbour, Stranger Things
Alfred Molina, Feud
Christian Slater, Mr. Robot
Alexander Skarsgard, Big Little Lies
David Thewlis, Fargo

Det beste fra Golden Globe-løperen

$
0
0
Den 75. Golden Globe-utdelingen hedret Hollywood natt til mandag. Som vanlig troppet stjernene fra filmbransjen opp i sin fineste stas på den røde løperen før prisutdelingen.

Men i år var det et svartkledd Hollywood som spankulerte opp den røde løperen til The Beverly Hilton i Beverly Hills der prisutdelingen holdes, etter Time’s Up-kampanjen på forhånd hadde oppfordret stjernene til å kle seg i sort for å skape oppmerksomhet rundt seksuell trakassering.

Les også: Protesterte mot seksuell trakassering på den røde løperen

Nesten samtlige av dem som gikk opp den røde løperen natt til mandag var derfor kledd i sort – med noen få unntak.

Her er ni høydepunkter fra den røde løperen!

Den kuleste «lille sorte»

Vi elsker Millie Bobby Brown som Eleven i Stranger Things. I sesong to av eventyrserien hadde Eleven en ganske så stilig makeover, men Millie Bobby Brown er enda kulere i virkeligheten. Bare uten superkrefter da, selvfølgelig.

14-åringen hadde i likhet med sine eldre kolleger kledd seg i svart for anledningen, og troppet opp i kveldens kuleste vri på den lille sorte.

Millie Bobby Brown på den røde løperen. (Foto: Mario Anzuoni, NTB Scanpix).

Kledde fløyelskjolen best

Det var en rekke skuespillere, både menn og kvinner, som troppet opp kledd i fløyel under nattens prisutdeling. Men Viola Davies var den som så absolutt best ut drapert i det nydelige stoffet.

How to Get Away With Murder-skuespilleren så helt smashing ut!

Viola Davis på den røde løperen før Golden Globe-utdelingen. (Foto: Frederick M. Brown, NTB Scanpix).

Slo oss i bakken med utringningen

Hvor gammel er Catherine Zeta-Jones nå egentlig? Ikke for gammel for en dyp utringning i hvert fall! Skuespilleren som var aktuell i serien Feud i 2017 hadde den absolutt dypeste utringningen under nattens prisutdeling.

Pulling it off, Zeta-Jones! Pulling it off.

Catherine Zeta-Jones strålte på den røde løperen. (Foto: REUTERS/Mario Anzuoni, NTB Scanpix).

Den stiligste dressen

Sorry til alle de flotte mennene i fine dresser, men det var en kvinne som hadde den stiligste dressen på Golden Globe i år. Claire Foy ankom den røde løperen i sort dress og glattkjemmet hår, og så fullstendig fabelaktig ut.

Usikker på om dronninga av England ville godkjent dress uten skjorte under, men det gjør absolutt vi!

Claire Foy hadde helt klart kveldens stiligste dress. (Foto: Frederick M. Brown, NTB Scanpix).

Spankulerte i den råeste buksekjolen

Buksekjole kan være ganske så flott og det var flere stjerner som hadde pynta seg i plagget for anledningen, men den fineste var det Alison Brie som hadde.

GLOW og The Post-skuespilleren spankulerte opp den røde løperen med en kjole som hadde en høy splitt som viste buksebenet under. Stilig!

Alison Brie var en av flere med buksekjole under Golden Globe-utdelingen. (Foto: Frazer Harrison, NTB Scanpix).

Det lengste slepet

Reality-stjernen og modellen Kendall Jenner glimtet til med det desidert lengste slepet under nattens prisutdeling. Vi er imponert over at hun orker å drasse med seg så mye stoff, det må jo være tungt! Men flott var det uansett da hun draperte slepet langs den røde løperen.

Kendall Jenner med kveldens lengste slep. (Foto: Jordan Strauss, NTB Scanpix).

Det nydeligste paret

Det er lite som er så flott på den røde løperen som en velkledd og tilsynelatende forelsket par. Skuespiller Pauletta Washington og Denzel Washington har vært gift i snart 35 år (!) og stråler fortsatt sammen.

Det der er ekteskapsgoals for å si det forsiktig, og ekteparet slo lett andre par som Justin Timberlake og Jessica Biel i bakken.

Denzel Washington og Pauletta Washington strålte sammen. (Foto: Jordan Strauss, NTB Scanpix).

Beste skjegg

Ewan McGregor hadde kveldens beste skjegg. Ferdig snakka. Skuespilleren hadde også kledd seg i helsvart til støtte for Time’s Up-kampanjen, noe han også understreket med Time’s Up-pinsen mange av stjernene hadde på seg for anledningen.

Ewan McGregor har hatt skjegg i flere år, og holder det upåklagelig velstelt. REUTERS/Mario Anzuoni

Største «fuck Time’s Up»

Enten har Blanca Blanco bodd under en stein den siste uken og rett og slett ikke fått med seg oppfordringen om å kle seg i svart, eller så er denne røde kreasjonen med skyhøy split et statement i seg selv.

Skuespiller John Savage og skuespiller Blanca Blanco. (Foto: Alberto E. Rodriguez, NTB Scanpix).

Viewing all 1059 articles
Browse latest View live